Kategoriler
Eleştirel Mimari Tasarım Teknoloji

Decentralized Subjective Reality (Merkeziyetsizleştirilmiş Öznel Gerçeklik)

“Gerçeklik” uzun zamandır anlamlandırılmaya çalışılan bir konu. Bilinç gerçekliği nasıl kuruyor hala bir muamma. Tabi “gerçeklik algısı” üzerine psikolojide birçok çalışma yapılmış durumda ama bu gün anlıyoruz ki “gerçeklik” kavramı gitgide daha öznel (subjective) olmaya başlıyor.

Aslında bu eskiden de böyleydi ama bunu hissetmek için yeterince uygun teknoloji yoktu. Oysaki bu gün zamanı mekanı ve sosyalliği teknoloji aracılığı ile sanal ortamlarda yeniden üretiyoruz. Hatta fiziksel ortamdakinin aksine onun olanaklarını da farklılaştırarak, bazen de içiçe geçirerek… Bu durumun en büyük hızlandırıcı ise tabiki internet ve internet içinde kurulan bu yeni dünya.

Tarihsel olarak ele almayacağım ama 1990 ların başından itibaren gelen her teknojik gelişmede, insanlar için her defasında kendisini yeniden anlatabilmesi tanımlayabilmesi ve hatta keşfedebilmesi için yeni “ortam”lar ortaya çıktı. blogspot, myspace, facebook, instagram, iphone, tinder, bumble … bu liste uzar gider. belki bir zaman buna daha detaylı bakabilirim. Her yeni ortam ve platformda kendimizi yeniden anladık keşvettik ve tanımladık. Bu ortamlar sadece bir teknolojik gelişme olmadı, aynı zamanda kendi kişiliklerimize ve ruhlarımıza açılan kapılar oldular.

Bu kısa girizgahtan sonra Decentralized Subjective Reality (Merkeziyetsizleştirilmiş Öznel Gerçeklik) hakkında şöyle bir tanım yapabiliriz:  

Yeni Medya’da kurduğumuz; gerçeğin sadece bize gösterileni ve bundan da algıladığımız kadarı ile kurduğumuz kendi iç gerçekliğimiz.

devamı gelecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir